Vlado Kreslin je eden najpomembnejših in najbolj priljubljenih slovenskih avtorjev/izvajalcev. Kar precej njegovih pesmi je skoraj ponarodelih, nekatere pa so postale navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge.

 

V osemdesetih je deloval v rock bandu Martin Krpan (bil predskupina Rory Gallagerja, R.E.M, Michaela Chapmana, Boba Dylana), ki je prenehal z delovanjem po nastopu na ljubljanskem koncertu Boba Dylana , leta 1991. V devetdesetih letih je s svojo Beltinško bando povzročil pravi preporod slovenske ljudske/etno glasbe.

 

Izdal je že petnajst albumov z avtorsko glasbo, nekaj pesniških zbirk, nastopal na filmu in v gledališču kot avtor glasbe in kot igralec. Pogosto sodeluje z mnogimi domačimi in tujimi glasbeniki in avtorji (Alan Taylor, R.E.M., Rade Šerbedžija, Parni valjak, Siddharta, Indexi, The Walkabouts, Hans Theessink, Vlatko Stefanovski, Chris Eckman,Damir Imamović, Gal in Severa Gjurin, Antonella Ruggiero, Mary Coughlan…), preskakuje glasbene in državne meje in ruši tabuje, kar je lepo opisal reški Novi list: »Vlado Kreslin nikdar ni dovolil, da meje na Rupi, Uni, Bregani in Drini postanejo tudi meje v njegovi glavi.«

Jutarnji list pa je zapisal: »Ko človek posluša Kreslinove pesmi, se mu zdi, da so folk ,blues in rock izumili Slovenci. Seveda je to daleč od resnice, vendar je on tako dober, da so pesmi glasbeno univerzalne, pa vendar v duhu slovenske«. Med drugim je tudi član Društva slovenskih pisateljev.

 

Pohitite in si z nakupom zagotovite svojo vstopnico za nepozaben večer na spletni strani Eventim.si ali Petrolovih bencinskih črpalkah!Pin It

MEDIJSKI SPONZORJI

 

 

  

© 2022 by NAUTICA MARINA PORTOROŽ.